Jaunākais pētījums atklāj makroekonomiskos ieguvumus no standartizācijas

21.06.2023

Menon Economics 2023. gada ziņojumā analizētie standartizācijas ieguvumi parāda, ka standarti ir saistīti ar produktivitātes un eksporta pieaugumu, kas savukārt veicina labklājību un dod labumu visai sabiedrībai.

Standartizāciju var saistīt ar aptuveni 9 % no kopējā eksporta pieauguma un 25 % darba ražīguma pieauguma no 1970. līdz 2019. gadam, tādējādi veicinot ievērojamu produktivitātes pieaugumu Ziemeļvalstīs un Nīderlandē.

Lasīt

Izsludināta pieteikšanās bezmaksas BIM kursiem

25.05.2023

Uzsākta pieteikšanās būves informācijas modelēšanas (BIM) bezmaksas kursiem, ko organizē SIA "BIM Solutions". Kursu ietvaros būvniecības nozaru speciālistiem būs iespēja iegūt zināšanas par BIM izmantošanu, kā arī prasmes BIM programmatūru pielietošanā.

Nozares profesionāļi tiek aicināti pilnveidot prasmes un zināšanas kādā no 11 BIM kursu tēmām, kas norisināsies laika posmā no 2023. gada augusta līdz decembrim. Kursu programmas ir pielāgotas dažāda profila būvniecības speciālistiem, tostarp, projektētājiem, arhitektiem, būvniekiem, projektu vadītājiem un citiem speciālistiem.

Lasīt

Par drošāku un labāku pasauli

24.05.2023

Šogad aprit 30 gadi, kopš pastāv Eiropas vienotais tirgus. Tas mums sniedz virkni priekšrocību, tostarp brīvu preču, pakalpojumu, kapitāla un cilvēku kustību, atvieglotu pārrobežu tirdzniecību un piekļuvi 447 miljonu iedzīvotāju tirgum, nosakot vienotas prasības un nodrošinot līdzvērtīgu drošības un kvalitātes līmeni.

Mēs vēlamies dzīvot drošākā un labākā pasaulē. Drošība ir mūsu pamatvajadzība, sākot no izdzīvošanas un dzīvības saglabāšanas, līdz pat fiziskajai un emocionālajai drošībai un ne mazāk svarīgi - veselībai. Izpratne par labāku pasauli visticamāk būs atšķirīga, taču tā noteikti ir tāda, kurā valda labklājība un kas ir ilgtspējīga un līdzsvarota.

Paradokss ir tas, ka mums ir pieejams viss nepieciešamais, lai pasauli veidotu gan drošāku, gan labāku. Bet vai pietiekami izmantojam visas šīs iespējas?

Lasīt

Pieredzes stāsts: dalība Eiropas standartizācijas dokumentu izstrādē

18.05.2023

RTU profesores, IEVF studiju prodekānes un Kvalitātes tehnoloģiju katedras vadītājas Ingas Lapiņas pieredzes stāsts par dalību Eiropas standartizācijas darba grupās un standartizācijas dokumentu izstrtādē.
"Iesaistīties standartizācijas darba procesā bija vienkārši, nepieciešama tikai vēlme un interese. It īpaši vērtīgi un svarīgi tas ir industrijās, kur ir specifiski nozaru standarti. Varu droši teikt, ka no dalības standartu izstrādē var tikai iegūt!" tā I.Lapiņa.

Lasīt

Rosina veidot jaunu CEN tehnisko komiteju “Aprites ekonomika”

10.05.2023

Zviedrijas Nacionālā standartizācijas institūcija (SIS) rosina veidot jaunu Eiropas Standartizācijas tehnisko komiteju (CEN/TC) “Aprites ekonomika” (Circular economy).

Jaunā tehniskā komiteja būs atbildīga par horizontālo standartu izstrādi saistībā ar Eiropas īpašajiem priekšnosacījumiem, tiesību aktiem un politiku. Standartu mērķis ir sniegt ieteikumus, prasības, metodoloģijas un rīkus, lai atbalstītu un novērtētu pāreju uz aprites ekonomiku.

Lasīt